Naša šola že več let tradicionalno organizira kulturno prireditev Prižgimo pesniku lučko, s katero počastimo pesnika Simona Gregorčiča. Letošnja izvedba je pripadla učencem 1.a in 2.a.

Nastop sta oba razreda otvorila s pesmijo Veseli pastir. V nadaljevanju so prvošolci prikazali pastirsko igro nekoč in igro, kot jo poznamo danes. S starejšo in modernejšo izštevanko so se pastirčki in moderni otroci še nekoliko postavljali en pred drugim, a nato složno skupaj zapeli pesem Kaj le misli mucka. Osrednji del prireditve je predstavljal filmček novinarjev šolskega radia. Mladi novinarji Nika, Blaž in Peter so po Kobaridu spraševali mimoidoče o našem pesniku in nastal je zanimiv izdelek s poučnimi in tudi hudomušnimi odgovori. Sledil je del programa, v katerem so se predstavili drugošolci. Nikakor se niso zmogli zediniti, ali je Soča modra ali zelena. Na koncu se jim je vendarle posvetilo – Soča je zelena in modra, torej smaragdna! Vmes so občinstvo navduševali še z avtorskimi recitacijami in pesmimi o Soči. Vseskozi pa so jih spremljale soške deklice, ki so v ozadju ponazarjale valovanje naše smaragdne lepotice.

Prireditev je zaključila osmošolka Mika, ki nas je s čutno interpretacijo Gregorčičeve najbolj znane pesmi Soči opomnila na aktualnost njene vsebine. Nastopajoči so se ob zvokih pesmi Tu je moj dom združili na odru in priklonili zadovoljni publiki, katero je nagovoril še gospod ravnatelj Simon Skočir. Nato pa so se učenci v spremstvu staršev odpravili do kipa Simona Gregorčiča, kjer so pesniku na čast prižgali lučke.

Učencem so bili mentorji učiteljice Irena Stergar, Damjana Nanut, Aurora Calvet in učitelja Borut Skočir ter Blaž Volarič. Za brezhibno tehnično podlago pa je poskrbel Denis Čebokli.

Prireditev je bila zelo otroška. Tako zelo pristno otroška, da je enemu učencu med nastopom celo izpadel zob. Kar pa učenec v svoji otroški prvinskosti ni prikril, ampak je sredi nastopa svoj “zaklad” ponosno pokazal sošolcem, učiteljici in nasmejanemu občinstvu. S tem nas je opomnil na pomembnost spontanosti. Naj bodo tudi prihajajoče počitnice polne spontanih trenutkov in prigod!

Pripravil: učitelj Blaž Volarič

(Skupno 208 obiskov, današnjih obiskov 1)