gregorcic_s_ico

Vsako jutro se odpeljem s šolskim avtobusom v šolo in nehote pomislim na pesnika Simona Gregorčiča.

Na trgu  v Kobaridu stoji njegov mogočen kip, ki ga je izdelal Jakob Savinšek. Pot nadaljujemo po ulici, ki nosi pesnikovo ime in že smo pri šoli, ki se prav tako imenuje po našem goriškem slavčku. Ko vstopimo v šolo, se že takoj vidi, da se ga radi spominjamo, v avli ni težko opaziti njegovega kipa.

Pesnika Simona Gregorčiča ne obravnavamo samo ob okroglih obletnicah, ampak vsako leto v vsakem razredu. Njegove pesmi se učimo na pamet ne samo pri pouku, ampak tudi pri bralni znački. Imamo ga tesno vpletenega v vse šolsko delo. V šestem razredu vsako leto izvedemo kulturni dan. Obiskujemo sveti Lovrenc, na pesnikovem grobu recitiramo pesmi in na gomilo položimo cvetje in svečke. V sedmem razredu obiščemo rojstni kraj Vrsno, kjer je pesnik rasel od malih nog do odhoda v Gorico. Podrobneje si ogledamo njegovo rojstno hišo in izvedemo različne delavnice ter pripravimo kulturni program.

Letos obeležujemo 110-letnico pesnikove smrti. Pesniku se bomo poklonili na prireditvi Prižgimo lučko pesniku, na prireditvi za starejše občine Kobarid bomo nastopili s tematiko pesnikovega življenja in dela, na celotni šoli pa bomo izvedli različne delavnice. V knjižnici bomo razstavili likovne izdelke, reševali kvize… Na literarnem večeru v splošni knjižnici pa bomo nastopili s kulturnim programom.

Simon Gregorčič je naš, za našo šolo in celo Kobariško predstavlja izjemno osebnost in si  zaradi svojega dela zasluži veliko pozornosti.

Zapisala: Špela Menič, 7.a
Mentorica: Marinka Velikonja

 

(Skupno 1.500 obiskov, današnjih obiskov 1)