V torek, 9. maja 2023, je ob zaključku bralne značke obiskal Osnovno šolo Simona Gregorčiča Kobarid Andrej Rozman Roza, priznani slovenski ustvarjalec gledaliških predstav, pesmi za otroke in odrasle, igralec, prevajalec, mojster predelav klasičnih besedil v sodobne različice.

Po uvodnih besedah ravnatelja Simona Skočirja in predstavitvi gosta je sledilo zabavno-poučno romanje v svet poezije ter igre.

Literarno srečanje je bilo sestavljeno iz dveh delov. Najprej so se s pesnikom srečali učenci predmetne stopnje, od 6. do 9. razreda, potem pa še nižji razredi v družbi učencev s podružničnih šol in predšolske skupine kobariškega vrtca.

Starejše učence je gospod Roza popeljal od pesmic in ugank, preko zgodbe o novodobni Urški in povodnemu možu na motorju ter sodobne lepe Vide, ki je šla kupovat plenice. Z interpretacijo in izborom besedil je poet, ki mu rime gredo izvrstno z jezika, približal učencem zavedanje, kako lep, speven in vseobsežen je naš jezik tudi v sodobnejši, modernejši preobleki. Preko interpretacije pesmi pa je pesnik hkrati razkrival tudi del svojega življenja.

Mlajšim poslušalcem je Andrej Rozman Roza stresal iz rokava uganke, smešne in malo bolj resne pesmi ter jih navdušil s svojim smislom za humor. Ob zaključku srečanja je bila nabito polna dvorana priča poletu prave domišljijske rakete, ki je postopoma prižigala motorje in na Rozmanov BUUUM … doživela izstrelitev.

Nekaj mnenj učencev glede srečanja z Rozo:

  • Meni se je zdelo v redu. Najbolj mi je bilo všeč, ko nam je povedal nekaj svojih pesmi. Zanimivo ga je bilo srečati v živo. (Tajda, 6. r.)
  • Najbolj nama je bilo všeč, ko nam je povedal zgodbo Krava, ki jo je pasel Mihec. (Jan, 4. r. PŠ Smast in Karolina 5. r.)
  • Najbolj všeč mi je bila pesmica o mleku. (Tilen, 1. r. PŠ Smast)
  • Meni je bila najbolj všeč tista o Urški. (Tinkara, 7. r.)
  • Najbolj so mi bile všeč njegove pesmi. (Nina, 1. r. PŠ Smast) Mnenja učencev je zbrala Tinkara Kutin.
bsh
(Skupno 290 obiskov, današnjih obiskov 1)