27. FESTIVAL »TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA«

4. aprila se bo v Novi Gorici odvijala regijska turistična tržnica na temo POTUJ Z JEZIKOM.  Poleg ostalih šestnajstih šol s Primorske se bomo, že desetič,  na tržnici predstavili tudi učenci PŠ Breginj. Predstavili se bomo z nalogo STARE JEDI ZA SODOBNE LJUDI.


 

Letošnji naslov Potuj z jezikom, nas je izzval, da smo podrobneje raziskali, kakšne prehranjevalne navade so imeli predniki v naših krajih. Spoznavali smo raznolika in zanimiva narečna poimenovanja jedi ter ugotavljali, da na naših jedilnikih in v gostinski ponudbi niso prav pogosta. Pristopili smo k vsem gostinskim ponudnikom v občini, skupaj z njimi prerešetali jedilnike in jim ponudili naše ideje, s katerimi bi gostom približali in ponudili tipično lokalno kulinariko. Naše ideje so bile dobro sprejete, naš namen vzbuditi zanimanje za pozabljene jedi pa uresničen.

Iz vsega tega smo se naučili, da je zdrava, doma pridelana hrana vrednota, ki jo moramo vedno bolj ceniti in spoštovati. Zato je naš namen, da spodbudimo gostince in druge ljubitelje kulinarike k ohranjanju in pripravi  starih jedi.

012

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)