Unesco je leta 1996 23. april razglasil za SVETOVNI DAN KNJIGE.

DAN KNJIGE je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?

23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov.

Jurjevo  je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre). Ta dan si Katalonci po  tradiciji  podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost  za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.

Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo. Tega dne sta umrla znamenita književnika, Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Oba leta 1616. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil  23. april  za SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC. V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem; iz enega dneva smo praznovanje raztegnili na pet dni. Z idejo in geslom prireditve »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

Pisatelj Slavko Pregl je pred leti v poslanici ob SLOVENSKIH DNEVIH KNJIGE zapisal, da smo Slovenci dobri bralci in da je slovenščina zelo srečen jezik, saj je v njem doma dvojina.

Vzemimo si torej čas za knjigo. Ne le ob SVETOVNEM DNEVU KNJIGE, temveč vsak dan. Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja. (B. A. Novak)

NOČ KNJIGE je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, SVETOVNI DAN KNJIGE. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Več si lahko preberete na spletni strani

https://2021.nocknjige.si/.

Tudi vi se lahko pridružite NOČI KNJIGE. Večer preživite ob branju knjig, pripovedovanju ali poslušanju pesmic, pravljic in pripovedk. Knjige lahko prebirate pod toplo odejo ali v bralnem šotoru. Na tla razgrnite blazine, spalno vrečo ali odejo. Dodajte še več blazin, odeje, plišaste živali in igrače. Ugasnite luči in za branje uporabite naglavne ali bralne lučke oziroma majhne svetilke. Branje ob svetlobi majhnih lučk bo brez dvoma zelo zanimivo.

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)