Vlada RS je danes, v četrtek, 28. 1. 2021 sprejela spremenjen Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

V Jugovzhodni Sloveniji, Goriški, Obalno-kraški, Posavski in Zasavski regiji (tako imenovanih »črnih« regijah) bodo vrtci delovali v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo, vzgojno-izobraževalno delo za vse učence od 1. do 9. razreda osnovne šole ter za vse učence glasbene šole pa bo potekalo na daljavo.

Novost, ki jo je danes sprejela Vlada RS je  izvedba nujnega varstva za učenke in učence v prvem triletju OŠ v »črnih« regijah.

Odlok Vlade RS določa izvedbo nujnega varstva za učenke in učence v prvem triletju za tiste učenke/učence, katerih oba starša ali eden od staršev, ki je samohranilec, sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, določenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi (Uradni list RS, št. 75/17), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski in Policiji. Zaposlitev se ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca.

Nujno varstvo na šolah izvajajo strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom. Nujno varstvo se v skladu s Sklepom o nujnih kadrovskih ukrepih za nemoteno izvajanje vzgojno – izobraževalnih zavodov (Uradni list RS, št. 182/20) lahko zagotavlja tudi v obliki začasnega in občasnega dela študentov.

Razredniki učencev prvega triletja bodo jutri staršem poslali vprašalnik po potrebi nujnega varstva. Zaradi organizacije dela in vsled navedenega določila tudi obvezujočega predhodnega testiranja zaposlenih (ne učencev) na okužbo s SARS – Cov-2 , ki se bo izvajalo v ponedeljek, 1. 2. 2021 vas naprošamo, da nam vašo potrebo po nujnem varstvu sporočite najkasneje do petka, 29. 1. 2021 do 14. ure.

Ukrep smo v naši regiji, glede na barvni semafor in epidemiološko stanje, nekako pričakovali. Nekoliko bolj stresno je najbrž v šolah v regijah, ki so prešle iz »rdeče v črno« in se po nekaj dneh v šoli vračajo nazaj. Slaba tolažba, a vendar.

Če bi bile razmere normalne, bi v tem tednu zaključili prvo redovalno obdobje. Kljub drugačnim razmeram, smo redovalno konferenco na šoli izpeljali. Ugotavljamo, da smo se na pouku na daljavo nekako privadili, da smo osvojili uporabo tehnologije in iščemo različne možnosti in poti, da šolanje poteka. Učenci napredujejo, nekateri bolj, drugi nekoliko manj, mlajši s pomočjo staršev, starejši veliko bolj samostojno. Vsem staršem iskrena zahvala za trud in potrpljenje, brez vas se ne bi izšlo. Nikomur ni lahko in pouk na daljavo nikakor ne more nadomestiti pouka, še manj pa vsega ostalega, kar se ob pouku v šoli dogaja. Zato si želimo, da bi se lahko kmalu, zares in za vedno, vrnili v šolo.

Poteka tudi ocenjevanje, brez ocen šolskega leta namreč ne bomo končali. Prav tako razredniki sklicujejo roditeljske sestanke in veseli me, da se tudi v online izvedbo v večini odzovete.

Letošnje šolsko leto bo še polno prilagajanja in sprememb, potrebovali bomo veliko dobre volje, moči in strpnosti, da bomo izzive premagali.  Naj nam to uspe čimbolje.

Bodite dobro in pazite nase!

Melita Jakelj, ravnateljica.

(Skupno 459 obiskov, današnjih obiskov 1)