DSCN0846

KULTURNI DAN VRSNO ─ GREGORČIČEVA DOMAČIJA, 14. 10. 2015, DAN PRED OBLETNICO PESNIKOVEGA ROJSTVA

Učenci 7.a in 7.b  smo se z našo učiteljico slovenščine Božico Špolad Žuber ter našima razredničarkama Barbaro Smrekar in Teo Podobnik 14.10 2015 odpravili na kulturni dan v hišo našega slavčka Simona  Gregorčiča na Vrsno.

Najprej nam je oskrbnica razkazala domačijo, nato pa smo si muzej  pod vodstvom učiteljic še enkrat natančno ogledali in se  lotili reševanja učnih listov, tako da smo po hišnih prostorih iskali odgovore na vprašanja. V izbi domačije smo izvedli tudi program, v katerem je vsakdo od nas povedal eno Gregorčičevo pesem, ki se jo je naučil na pamet. Tako smo se še posebej poklonili  spominu na našega pesnika. Sledil je ogled  vasi in okolice, nato pa smo se  smo se z avtobusom odpeljali na Libušnje,  kjer smo si ogledali staro župnišče in cerkev,  ki  pa je na žalost nismo mogli pogledati odznotraj, saj so jo obnavljali. Nato smo se vrnili v šolo, kjer  smo v delavnicah pregledali  napisano in zaključili kulturni dan.

To je bil res poklon pesniku, po katerem naša šola nosi ime,  kajti v četrtek, 15.10.2015, praznujemo  tudi obletnico rojstva našega pesnika Simona Gregorčiča. Kljub slabemu vremenu je v naših srcih izžarevalo domoljubje. Tega dne se bomo radi spominjali, saj smo se naučili veliko novega.

Angelika Volarič, 7.a

KULTURNI DAN GREGORČIČEVA DOMAČIJA ─  ŽIVLJENJE IN DELO PESNIKA SIMONA GREGORČIČA

  1. 10. 2015 smo učenci 7. a in b razreda izvedli kulturni dan. Obiskali smo  Gregorčičevo domačijo na Vrsnem, rojstno hišo našega slavčka, po katerem se imenuje tudi naša šola in smo na to zelo ponosni.

Kljub slabemu vremenu smo se z avtobusom zjutraj odpeljali do Vrsnega. Ko smo prispeli,  nas je tam že čakala prijazna oskrbnica in nas s pripovedjo popeljala v čas Gregorčičevega življenja. Videli smo njegove osebne stvari, njegova očala, posmrtno masko in še veliko drugih zanimivih stvari, ki so nam pomagale, da smo se čim bolj vživeli v njegovo življenje.

Kasneje smo se odpeljali še na Libušnje. Ogledali smo si zunanjost hiše, kjer je pesnik obiskoval šolo in  nato  odšli  še do cerkve,  kjer je pel svojo novo mašo. Ker pa cerkev  prenavljajo,  nismo mogli videti njene notranjosti.

Okrog 12. ure  smo se z  avtobusom odpeljali nazaj v šolo, kjer smo zaključili kulturni dan z delom  v delavnicah.  Dan je potekal mirno in zanimivo.

Neja Čušin, 7.a

Objavila: Božica Špolad Žuber

 

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)