Razstava_Metka_1       Razstava_Metka_2

V petek, 13. marca 2015, je ob 9.45 v šolski knjižnici potekala otvoritev razstave Metke Perinčič, učenke 8. b razreda. Po kratkem kulturnem programu, ki sta ga oblikovali Meta Štih in Ema Šuligoj, učenki kitare na Glasbeni šoli Tolmin, je učiteljica likovne vzgoje Petra Škrjanc predstavila Metkino delo:

″Približno sedem let nazaj sem imela jutranje varstvo v prvem razredu. V učilnici je stal pano z likovnimi izdelki prvošolčkov in v oči mi je padla z bucikami pripeta, že malo pomečkana slika takrat še čisto male deklice Metke. Presenetila me je spontana svežina risbe s kemičnim svinčnikom, ki jo je neverjetno obogatila s prefinjenimi akvarelnimi nanosi barve. Že takrat sem videla, da imam opravka z nadarjeno deklico in vedela sem, da bo nekega dne prišel ta trenutek, ki ga doživljamo sedaj.

V časih stresa in nenehnega divjanja, preobilice faktografskih in drugih podatkov, nas razstava entuziastične mlade umetnice, kot je Metka, spomnijo na tisto več v človeku, na tiste ogromne potenciale mladih ljudi, na neverjetno kreativnost in za to starost že občudovanj vredno strast do ustvarjanja.

Metka je članica kobariške likovne skupine Luna. Obkrožena z odraslimi, vendar nič manjša in nič manj zagreta za ustvarjanje, kot so oni sami.

Navdušuje me njena spontana in iskrena narava, ki jo izraža v svojih barvitih slikah. Zanimajo jo obrazi, ljudje, od risb raznih obrazov s svinčnikom, pri katerih poudarja sporočilo izraza in bogastva posameznika se podaja na področje nadrealizma, kombinira na videz nezdružljive elemente in ustvarja neverjetno žive in zanimive podobe sveta, kot ga doživlja.

Kreativnost je ena od tistih kvalitet človeštva, ki nas lahko dvigne nad vsakodnevne probleme in nas uči, da svet ni le črnobel, ampak mavričen. Metki želim veliko umetniškega zanosa tudi v prihodnje in prepričana sem, da bomo še poslušali o nadarjeni mladi slikarki! ″

Petra Škrjanc, profesorica likovne pedagogike

Razstava_Metka_3

Razstava_Metka_4       Razstava_Metka_5

Vabljeni na ogled Metkine razstave v šolsko knjižnico!

 

Objavila: Martina K. Kenda

Foto: Mineja Lazar, 8. b

(Skupno 552 obiskov, današnjih obiskov 1)