astro dan

Končno je prišel težko pričakovan dan, 27. januar 2015, ko je na šoli je potekal astronomski dan za učence 8. razredov in izbirnega predmeta Sonce, Luna, Zemlja.

Začeli smo z opazovanjem Sonca. Pri prvem teleskopu smo opazovali sončeve pege, pri drugem teleskopu pa smo opazovali sončeve izbruhe. Malo nam je ponagajalo vreme, proti koncu opazovanja so nebo prekrili oblaki.

V planetariju smo si najprej ogledali, kako naj bi vesolje nastalo z velikim pokom. Nato smo si podrobneje ogledali nase osončje, najprej naš največji planet Jupiter, ki je najbolj znan po svoji rdeči pegi. Tam lahko vetrovi pihajo tudi do 400km/h. Drugi planet, ki smo si ga ogledali je bil Mars. Na njem bi bilo lahko življenje saj ima vodo, ki pa je zamrznjena pod površjem. Seveda pa smo videli tudi naš planet Zemljo in spoznali nastanek Lune. Nastala je, ko je nek drugi predmet udaril v Zemljo in se je del Zemlje odbi in in oblikoval v Luno. Ogledali smo si ozvezdja in se naučili kako poiskati zvezdo Severnico. Naša najsvetlejša zvezda je Sirij. Videli pa smo tudi kako velike so zvezde in planeti ter kako so razvrščeni po velikosti. Doživeli smo razdalje v vesolju. Da bi enkrat obkrožili največjo znano zvezdo VY Canis Majoris s hitrostjo 900 km/h bi potrebovali 100000 let!
Na delavnici o teleskopih smo izvedeli, da je prvi teleskop izdelal Galileo Galilei leta 1609. Pri opazovanju sonca je pomembno, da je teleskop zaščiten s sečilom, da ne oslepimo. Poznamo veliko različnih teleskopov.

Na delavnici o razdaljah v vesolju smo izvedeli, da si znanstveniki niso enotni. Nekateri menijo, da se vesolje ne konča, drugi pa, da je končno. Vemo pa, da se vesolje širi. Razdalje v vesolju so seveda ogromne. Luna je od Zemlje oddaljena 384 000 km. Ogromne so tudi razdalje do drugih planetov, galaksij … vesolje je kar težko predstavljivo.

Ob koncu našega dne, ki je se je prevesil že v pozen večer, smo opazovali nočno nebo. Luno in meglice.

Helena Matelič, 7.a

Napisala: Helena Matelič, 7. a

Foto: foto krožek, Martina Zorč Melinc in Olga Drole

Spletna novica: Martina K. Kenda

(Skupno 181 obiskov, današnjih obiskov 1)