Osnovno šolo Simona Gregorčiča Kobarid je v spomladanskih mesecih obiskala razstava Prešeren v popularni glasbi, ki že nekaj časa kroži po različnih lokacijah po Sloveniji. Razstava na panojih predstavlja slovensko glasbeno sceno, ki je Prešernovo poezijo na novo interpretirala in uglasbila v različnih glasbenih zvrsteh.

Avtor razstave je kustos Gorenjskega muzeja Gašper Peternel. Kot je dejal ob otvoritvi razstave leta 2017 ta razstava prvič na enem mestu predstavlja povezavo slovenske glasbene scene in Prešernove poezije. Prešernova besedila so namreč kljub osvobajanju glasbe izpod pravil klasičnega skladateljskega jezika ostala zelo zahteven izziv za sodobne glasbenike. V sklopu razstave je mogoče na panojih prebrati nekaj več o samem izvajalcu ter o razlagi in interpretaciji same pesmi, glasbo pa je mogoče tudi poslušati. Posamezni panoji so namreč opremljeni s QR kodami, ki obiskovalcem omogočajo, da prisluhnejo različnim izvajalcem kot so na primer Pankrti, Tantadruj, Lačni Franz, Jerca Mrzel, Vlado Kreslin, Tomaž Pengov in drugi. 

Razstavo Prešeren v popularni glasbi, ki si jo je moč ogledati v avli in knjižnici OŠ Kobarid, je omogočil Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti OI Tolmin.

Nuša J.

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)