Učenci  7.  in 9.  razreda so pod mentorstvom učiteljice Nataše Špolad Manfreda pri pouku slovenščine sooblikovali spletno učilnico (najdete jo na povezavi https://ucilnice.arnes.si/course/view.php?id=19687) na temo Ivan Cankar in Simon Gregorčič. Učilnica je namenjena učencem 9. razreda, ki so bolj vešči  uporabe IKT, vendar jo s pomočjo učiteljice radi obiščejo tudi ostali učenci. Učilnica se bo sproti nadgrajevala in posodabljala, saj bi radi realizirali še veliko idej, ki bi bile lahko koristne za pouk slovenščine.

 

Uporaba informacijske tehnologije pri pouku slovenščine je predvidena tudi v posodobljenem učnem načrtu za pouk slovenščine v osnovni šoli, ki je začel veljati septembra 2019.  Raba informacijske tehnologije je predvidena predvsem z namenom učinkovitejšega doseganja ciljev pouka slovenščine. Če tehnologijo smiselno uporabljamo, lahko ugotovimo, da nam je res v veliko pomoč. Učitelju je v pomoč pri načrtovanju dela, pri pripravi gradiv, pri preverjanju znanja, učence pa večinoma motivira.

 

Za pouk slovenščine se pogosto izkaže za učinkovito in smiselno, če uporabljamo forume, klepetalnice, ankete, učencem v pomoč pri učenju in pridobivanju znanja pa so tudi spletna gradiva, ki jih učitelj lahko pripravi tudi sam in jih objavi  v svoji spletni učilnici – npr. slovarji, Wiki, spletne lekcije,  interaktivne  vaje, preverjanje znanja v obliki kviza ali ankete ipd.

 

Če učenci uporabljajo informacijsko tehnologijo tudi pri pouku, je smiselno, da vsak učenec uporablja svojo napravo. Pri uporabi informacijske tehnologije pri pouku morata biti izpolnjena dva predpogoja – da učitelj obvlada takšno  delo in tovrstna orodja ter da je osveščen o varni in odgovorni rabi tehnologije in o tem ozavešča tudi učence.

Objava, zapis, foto: Nataša Špolad Manfreda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 247 obiskov, današnjih obiskov 1)