Svetovni dan števila Pi praznujemo 14. marca. Ameriški datumski zapis za ta dan je 3/14, to pa je ravno zapis števila zaokrožen na stotine.

Na naši šoli smo ta dan obeležili z raznimi aktivnostmi, ki so vključene v eTwinning projekt »ENJOYING CODING«.

6.a je imel nalogo dešifrirati kodo, ki so poslali učenci iz Italije in nastal je simbol π.

8.b je imel tekmovanje v recitiranju decimalk števila π. Zmagovalka je bila Evita I. z naštetimi 22 števili. Naloga je bila še toliko bolj zahtevna in učencem v izziv, saj so imeli za učenje decimalnih števil le 10 minut časa.

Nik Škrlec, voditelj oddaje Male sive celice, je do leta 2019 s 3141 decimalkami držal državni rekord, ko ga je premagal Lev Rus. Letos pa je s 10.123 decimalk natančno državno vodstvo prevzel osnovnošolec Tibor Hvala. Število je recitiral kar debelo uro.

V podaljšanem bivanju so učenci 1.a ter 3.b dobili zanimivo tekmovanje: morali so pobarvati kvadratke po decimalkah števila π. Ker niso vedeli, kaj točno delajo, so bili na koncu še toliko bolj presenečeni nad prelepo panoramo mesta. Ker pa je to bilo pravo tekmovanje, so na koncu učenci tudi glasovali za najboljše delo. Zmagovalka izziva je bila Vita M. iz 1.a.

Učenci 2.a so dobili enako nalogo, po decimalkah so pobarvali panoramo, ji dodali svoj pečat in jo poslali vam na ogled. Morda se boste po našem navdihu, številu pi prepustili tudi vi.

Učenci TJA v Breginj so imeli še težjo nalogo, saj je učiteljica narekovala števila v angleščini.

Mentorice: Martina Z.M., Evelina K. in Aurora C.

(Skupno 538 obiskov, današnjih obiskov 1)