V četrtek, 13. 12. 2018, smo v šolski knjižnici otvorili razstavo avtoportretov učencev 7. a. Z razstavo so se učenci pridružili dolgi vrsti slikarjev, ki so skozi zgodovino slikali podobe samih sebe. Slikarji so avtoportrete slikali z različnimi nameni: nekateri so na lastnem obrazu študirali, kako naslikati različna čustvena stanja, drugi so izražali svojo slikarsko veščino ali likovno smer, ki so ji pripadali, tretji so naslikali cel repertoar svojih avtoportretov od zgodnje mladosti, do pozne starosti … Portreti in s tem tudi avtoportreti so lahko celopostavni, dopasni ali doprsni – velikokrat so slikarji v svojih rokah naslikali paleto in čopič in se s tem poklonili svojemu umetniškemu poslanstvu.

Učenci 7. a so avtoportretu v grisaille tehniki (slikanje s sivimi odtenki) dodali sadež ali žival, ki so ju naslikali v pestrih barvah. Na sliki so s tem ustvarili kontrast barvne kakovosti, hkrati pa so bili ves čas pozorni na ubrano kompozicijo.

Poleg avtoportretov smo v vitrini razstavili kiparske izdelke, ki so jih učenci letošnjega 7. razreda izdelali že lansko leto. Male keramične plastike prikazujejo bralce knjig.

Že pred časom smo knjižnico poživili tudi z avtorskimi UDK oznakami, ki so prav tako nastale pod rokami učencev 7. razreda, tokrat pri izbirnem predmetu likovno snovanje 1.

Otvoritev razstave sta popestrila učenca Peter in Jure s harmoniko, kot pa je že navada pri otvoritvi razstav v galeriji šolske knjižnice, so nas po zaključku programa pričakali piškoti in sok.

 

Zapisala: Petra Škrjanc

       



(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)