2016_06_20_preteklost1

Pri predmetu družba smo z učenci 4. razreda raziskovali preteklost. Učenci so spraševali svoje starše, stare starše, tete in druge starejše ljudi o običajih v preteklosti, o starih predmetih, o jedeh, pripravljenih iz sestavin, ki so jih pridelali doma ter na sploh o življenju v preteklosti v naših vaseh. Vsak izmed učencev je svoja nova spoznanja zapisal in potem predstavil vsem sošolcem v razredu. V učilnico so prinesli stare predmete, jih opisovali ter predstavili njihovo delovanje in uporabnost. Zapisali so tudi pripovedi o tem, kako so njihovi stari starši preživljali otroštvo, kako so se igrali, koliko prostega časa so imeli, itn.

Obiskali smo muzejsko zbirko Botognice, kjer nam je Mirko Kurinčič prijazno pokazal in predstavil nekaj starih predmetov, pripomočkov in orodij, ki jih skrbno hrani v svoji zbirki. Doživeto nam je pripovedoval o marsičem ter nam pokazal, kako se »šica pirhe«.

Nastali so zapisi, ki pričajo o bogati kulturni dediščini. Škoda bi bilo, da bi se porazgubili med šolskimi zvezki, zato smo jih zbrali, uredili in oblikovali v kratko brošuro, ki si jo lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo:

PRETEKLOST

Zapisala mentorica: Nevenka Rakušček

 

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)